onsdag, september 28, 2016

clintan, ett helt halvt år gammal.

Igår fyllde den lilla illbattingen 6 månader. Ett helt halvt år, det är svårt att förstå hur tiden kan gå så fort? Imorgon ska vi till tant Monica på BVC så jag har lite dålig koll på hur stor han är. Dagens vilda gissning: 72 cm och 9700 gram. Men det får vi veta imorgon! Vi ska även träffa farbror Doktorn samt vaccinera honom, så det blir säkert inte någon superrolig eftermiddag efter det. Vid förra sprutan var han gnällig, men verkade inte få feber. Hoppas att det inte blir värre den här gången!


Mat

Jag vet inte om ni minns förra månaden, men då hade vi glatt introducerat gröt för ongen, som han åt - med resultat att han knappt åt någon ersättning alls och blev mycket hungrigare ändå. Framför allt om nätterna. Så det hela mynnade ut i att jag blev lite bekväm och dålig på att ge honom gröt. Så nu äter han bara ersättning och får smaka på diverse mat med oss. Han älskar smaknappen fylld med banan, den går han helt bananas (hehehehehe) på. Men nu har jag köpt hem några barnmatsburkar, de från 6 månader, och ska testa vad han tycker. Jag har lite svårt att hitta bra rutiner i vår vardag, men inser själv att jag måste bli bättre på det för att på ett smidigt sätt introducera mer och mer "riktig" mat till den lille.  Vi har tagit dagen väldigt mycket som den kommer, utan allt för mycket planering. Ska vi ta oss tid att äta/slafsa/söla vid matbordet så får vi lägga upp någon typ av plan för dagen. Men det ska absolut gå bra det också!
Sömn

Han fortsätter lite på samma spår som förr, förutom att han gärna vill vakna när pappan kliver upp på morgonen - vilket inte mamman går med på. Somnar kring 19-20, vaknar runt 02-03 och äter bara för att sedan somna om direkt. Han får flaskan och ny blöja i sängen och sover ungefär som sista slurken ur flaskan når magen. Nu vill han gärna vakna vid 06 på morgonen, men innan klockan sju är jag ingen rolig mamma, utan ger honom tutten & snutten och hoppas att han ska somna igen. Vilket fungerar.. ibland. Långt ifrån alltid. Men han är rätt nöjd med att bara ligga där och småprata lite om morgonen, så jag halvslumrar oftast vidare en stund till. Sen hänger vi ett par timmar i lugnt tempo, lite youtube och bus, bara för att han sen ska somna om igen efter ett par timmar.

I den bästa av världar sover han i alla fall en timme på förmiddagen och minst lika mycket där vid 14-tiden. Tyvärr förstår han inte alltid sitt bästa utan powernapar istället i tjugo minuter, bara för att bli lite förbannad lagom till middagen då han är alldeles för trött. Så då blir det en lite länge sovstund då istället!
Utveckling

Från att ha riktigt sladdriga spagettiben till att en dag bara inse att "Ha! Jag kan ju stå på de här!" och sedan aldrig vilja göra annat. Han älskar att stå stor pojke och spänner benen hela tiden. Sötnöten! Inte helt praktiskt när man ska byta blöja dock, när de är som ett par kinesiska matpinnar. Annars rullar han runt till mage så snart han får chansen. I början rullade han runt för att sedan bli förbannad för han inte tyckte om att ligga på mage, men nu är oftast rätt nöjd att ligga på mage i allt från två till tjugotvå minuter. Han har börjat visa intresse för att ta sig framåt, men inte fattat grejen med att krypa ännu (thank Lord!) och viftar mest med benen. 

Han börjar ha bra (nåja, bättre) motorik och koll på händerna. Han greppar allt han kommer åt och försöker stoppa det i munnen. Älskar leksaker som skramlar, som de fina Diinglisarna han fick av tant Julia i Stockholm. Skaka, skaka, skaka och så in i munnen! Annars fortsätter pappan att vara ungefär hur kul som helst, framför allt när de har sina busstunder. Men glasögonen får han minsann ta av, annars lever de lika farligt som allt annat grabben kan greppa. 

Mamman

Det fungerar! Jag är fortfarande lite sådär jämn med en allt-är-okej-känsla, där både de riktiga topparna och dalarna saknas. Det är visserligen en ganska lättsam känsla, även om jag såklart saknar topparna. Men jag mår heller aldrig riktigt dåligt, och det saknar jag absolut inte. Jag försöker hitta på något varje dag, i alla fall ha något jag "måste" göra. Allt från att tvätta till att gå på öppna förskolan någon timme. Så jag inte bara sitter hemma och pratar bäbisspråk och känner mig sysslolös. Jag är van att leva livet i ganska högt tempo, så tycker ibland att dagarna blir lite för långtråkiga. Men Clint blir allt roligare nu, när han svarar mer på aktiviteter och lekar! Det är roligare att hitta på saker med en bäbis som vill vara med lite mer. 

Han är så söt när han "står" mot soffkanten. Jag har själv ställt dit honom, men han var så otroligt fokuserad!

__________________________________________ Viktoria

Inga kommentarer: