måndag, augusti 29, 2016

clintan, fem månader

Killen har blivit stora killen, men precis som förra gången har jag ingen vikt/längd på honom, då vi ska till Tant Monica på BVC på tisdag för en uppdatering. Min lätt vilda gissning är 71 cm och 8900 gram. Men som sagt - en vild gissning! 

Jag brukar börja den här uppdateringen med sömn, men börjar med mat istället, då det hänger ihop lite mer än vanligt den här gången. 


Mat

Det började med att han började om att vakna hungrig på nätterna. Typ klockan två, vilket inte hänt på länge. Så vi började ge honom ett "kvällsmål" i sömnen, innan vi somnade. Men inte heller det hjälpte. I nästa steg introducerade vi gröt (vilket var en höjdare!), då vi inte kunde få i honom mer ersättning på dagarna, och han uppenbarligen inte längre höll sig mätt på nätterna. Han tyckte som sagt att gröt var fina fisken och snabbt var vi uppe i att han åt en hel portion där mitt på dagen. Men då blev han nästan "för" mätt och slutade äta ersättningen i samma utsträckning. Nu äter han inte gröt varje dag, som igår fick han ingen alls. Men har (efter "nattmatningen" vid 05) endast ätit tre flaskor. Inte varit missnöjd, inte verkat hungrig. Dock kommer det resultera i att han blir hungrig på natten igen. Det är som att han vänder lite på matdygnet. Förgrymmade onge! 

Nåja, är just nu inte värre än att vi matar honom när vi lägger oss, trots att han sover, kring 22.30 och sedan vaknar han igen mellan 03 och 05 för ett nattmål. Sedan sover han ett par timmar till, men är sällan hungrig före 09 igen, oavsett när han åt nattmålet. Vi har varit otroligt bortskämda med en bäbis som ätit på dagen och sovit på natten, så vi kan nog ta det här också. 

Vi har börjat testa lite med smakportioner också, men har bara hunnit med någon enstaka. Hallon var spännande och han gapade efter mer. Morot med smör däremot, grimaserade han friskt åt. Även om han sedan gapade efter mer även där.. Testade idag lite osockrat äppelmos till gröten, inte alls populärt. Grimaserade och spottade! Men den var rätt syrlig, så jag kan förstå honom. Summan: han äter det mesta, men grimaserar - men oftast gapar han ändå efter mer. 

Sömn

Han somnar för natten kring 19.30 oftast, om vi inte är på resande fot någonstans, då kan han som igår - somna i bilen för att vakna när vi svänger in på gården 30 minuter senare och då inte vara superdupersugen på att somna om igen. Men oftast snurrar han en stund i sängen och man får stoppa in tutten några gånger, så somnar han ändå. Han trivs fortfarande bäst att somna själv, tutte och snutte. Eller snuttar, numera. Flest snuttar vinner!

Brukar vakna för morgonen vid 07, men vara supernöjd att ligga kvar i sängen en timme eller två till. Han sover som alltid i egen säng, men på morgonen brukar jag lyfta över honom i storsängen så kan vi mysa/tjollra/se på youtube/whatever i sängen ett par timmar till. Och ofta även somna om en stund till också! 

Han är väldigt tydlig när han vill sova, gnuggar ögonen med baksidan av handen. Dagtid sover han två gånger om ca 45-60 minuter och ett kortare pass på max 30 min kring middagen. Han är helt omöjlig att hålla vaken om han vill sova, som när han ibland vill göra natt redan vid 18-tiden. Helt omöjligt! Så det är bara att låta honom somna. Han har ett sprudlande morgonhumör (inte ärvt från mamman kan jag lova) och ser ut som en solstråle när man tittar över till hans säng på morgonen. 

Utveckling

Hejhopp, här händer grejer. Vilken otroligt skillnad på styrka och motorik! Det är underbart att se! Han plockar upp allt han ser, och älskar den lilla leksaken han fick av onkel Albert och tant Pian: en träleksak från Brio med en pingla i. Superkul tydligen, och lätt för små orutinerade barnfingrar att hålla i. Sen antingen vevar han på like he just don't care med den, eller så stoppar han den i munnen. Byter hand med saker och är väldigt målmedveten när han ser något han vill ha. Älskar att han numera är stadig, även om han kan svaja till ibland. Då killen är både stor och tung, så är det skönt att inte längre behöva bära honom med en ständig hand bakom huvudet. 

Han har hittat favoritlekar och favoritleksaker - allt som innefattar pappan och hans skägg är superkul. Det kittlas tydligen helt fasligt mycket och han kiknar av skratt när han kommer nära. Annars är Pingu favoriten, både den som sitter på kanten av hans babygym (skall tvångshånglas upp ett par gånger per dag) eller den som hänger i en klämma och flyttas runt mellan bilbarnstol, babygym och andra ställen där den går hänga upp. Superspännande, både att äta på och bara hålla handen med. 

Mamman

Mamman är trött. Har dragits med en förkylning som inte riktigt brytit ut, utan bara gett mig ont i skinnet, supersvullna halsmandlar och huvudvärk. Har åter börjar anamma den där bäbisgrejen att sova när bäbisen sover. I helgen har Mannen tagit bäbisansvar på nätter och mornar, så mamman har fått sova ut. Och vakna till lukten av nybakt bröd. Tacksam! I övrigt är det lite som vanligt, är lixom en jämn det-är-okej-känsla. Inga riktiga dalar, men heller inte så lätt att hitta några toppar. Jag saknar topparna, men är hellre jämn-okej än som värsta berg-och-dalbanan. Så det är.. okej med mig. Det duger. Jag duger! 

Han har nästan alltid solglasögon när vi är ute, han ser ut som en vampyr som skyr solljuset om han är utan dem. 


Clintan fyra månader, Clintan tre månader
Clintan två månader och Clintans första månad
__________________________________________ Viktoria

1 kommentar:

Johanna sa...

Älskar att läsa dessa inlägg om andra barns utveckling! Man blir som besatt av alla barn när man själv fått barn. Haha. Vilken sjukt go kille han verkar vara! Både längre och tyngre än Signe, så kul att det är så olika. :)