tisdag, juli 26, 2016

wargsommar2016, del 2: husvagnssemester

Vi packade in livet, ungen och hunden i husvagnen och gav oss av, söndag för drygt två veckor sedan. Eller packade alla in i bilen såklart, men med husvagnen bakpå. Visst har jag sagt att vi blev med husvagn i fjol? Ett riktigt klipp: fick den för en struntsumma och den är både stor och superfin, de rosarandiga soffdynorna till trots. 

Vi hämtade upp husvagnen hos svärföräldrarna utanför Boliden och kom ungefär.. en mil. Sen var ongen hungrig. Insåg att vi helt enkelt skulle få vänja oss vid att känna lugnet, inte stressa och bara ta stunden som den kommer. Körde sedan, men några stopp, till Avasunds Camping utanför Storuman. Min morfar var föreståndare för den för ungefär 30 år sedan, och det blev en perfekt första etapp på resan. 
 Det var så fint! En enkel camping med stora husvagnplatser och en underbar utsikt över Rackosjön. Många flygfän, men annars väldigt trevligt. Vi lyssnade på finalen i fotbolls-VM och bara myste tillsammans. 

Måndagen packade vi ihop oss och körde till Storuman och vidare till Stensele, där min mormor och morfar är begravda. Min fina underbara förvirrande lilla mormor, och lite vresiga men ändå så fantastiska morfar. De är saknade. Efter den korta visiten styrde vi mot Tärnaby, där vi ställde upp husvagnen på kusin Marias tomt. 
Tärnaby var underbart! Fick träffa moster Mona och kusinerna Maria & Magnus, spendera en heldag i den lilla stuga vid sjön, där jag har många fina barndomsminnen från. Mindre fina också, då min syster inte riktigt tålde vattnet och alltid kräktes hemskt mycket - tills de insåg att det var vattnet som var den stora boven. Dagen vid stugan var magisk: en sjö som halva dagen inte hade minsta lilla krusning, fiske och en utomhusmiddag i gott sällskap. 

Vi tog även en dagstur till Norge, åkte från Tärnaby till Nesna via Mo i Rana. Norge var magiskt vackert, om än vädret inte var lika fantastiskt - det var en hel del dimma på vägen dit och lite mulet väl framme. Tog en promenad i en fin hamn med extremt lågvatten vid kusten, spanade in Hurtigutten som la till och höll oss undan de enorma trutarna som nästan siktade på oss med sin skit! Det blev en biltur i längsta laget för den lilla grabben, så hemvägen fick några extra stopp, men vad gjorde det när vädret då klarnat upp och solen sken över fjällmassiven? Det enda som är billigt i Norge är för övrigt blöjor. Riktigt billigt! Vi köpte några paket, och hade vi vetat att de var så bra som de var, hade vi köpt många fler! Dagen avslutades tillsammans med moster Mona vid grillringen, med lite vin och en korvring. Hur kan något så enkelt vara så gott?

Efter Tärnaby åkte vi vidare mot Arjeplog och svärmors föräldrahem i Kallön. På vägen stannade vi till på kaffe hos den kvinna som Jakobs morfar levde med sista femton åren eller så, en fantastisk kruttant! Är jag ens hälften så pigg när jag närmar mig 89 år, är jag nöjd! 
Väl i Kallön blev det några till nätter i husvagnen, då svärisarna också var där och våra hundar inte bör sova under samma tak, innan vi flyttade in i huset i slutet av vistelsen. Vi blev kvar där i 10 dagar! Magiska solnedgångar över Storavan, timtal i båten, massor med kortspel och kvalitetstid när den är som bäst. Tog även en biltur upp till Adolfström och Gauto, en dag med lite tråkigare väder. Vi har dessutom världens bästa onge, som helt accepterar att resa omkring, sova snällt både i husvagn och i Kallön, åka bil och båt. Mannen deltog även i Racksunds Fiskefestival, något han gör varje år. I år kom han tvåa i klassen för röding! Hans fisk var 4 gram (!) efter vinnarfisken, lite surt men fint att bli placerad i alla fall! Ett nytt kastspö och en pokal blev priset, även om jag snabbt la beslag på fiskespöt. Det tyckte jag var okej att göra, med tanke på att jag blev sjukt uttråkad under de dagar han fiskade, då jag och Clintan blev strandade i huset de dagarna. Ingen bil och 2,5 mil till närmaste kiosk, typ. 
Vi kom hem i söndags, två veckor efter vi lämnat Skellefteå. Det är verkligen enkelt att leva med Mannen och han gör mitt liv så otroligt mycket rikare. Vi blir inte ovänner (mer än när han drar fyrtal i Chicago och jag hamnar på noll poäng igen, ha!) och jag blir aldrig less att spendera mina dagar tillsammans med honom. Jag är så tacksam, att han vill spendera sina dagar med mig också. 
__________________________________________ Viktoria

Inga kommentarer: