torsdag, augusti 22, 2013

Kungsleden del 1, Ammarnäs - Aigert

I lördags startade jag vad jag kallar Mitt Livs Äventyr. Jag har aldrig hajkat förr, men begav mig enbart tillsammans med fyrfotingen ut på Kungsleden med 20 kilo packning på ryggen och med ett glatt humör började vandringen i Ammarnäs, med siktet inställt 8 mil längre söderut: i Hemavan.

Here we go! 
Jag började vandringen i regn, något som varit återkommande under hela resan. Men vad spelar det för roll, det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder har jag hört, eller som min vän Erik sa: Det finns inget dåligt väder i Peak Performance-kläder! Det är också han som sålt den fina röda Peak-jackan till mig, som höll mig både varm och torr under hela resan.
Härliga bäckar passerades och det första av många vattenfall: Rouvdatjjuhkas. Och nej, jag hittar inte på namnen även om det kan verka så. Följde en lång bergskam med fin utsikt över Ammarnäs - även om det blåste en del. Regnet hade i vid det här laget slutat falla i alla fall! 
Första dagsetappen var bara 8 km lång - men det var 8 branta uppförskilometrar som avklarades på knappt tre timmar. Mötte två som jag är övertygad om var tyskar eller österrikare, tjejen hade långa tjocka flätor och såg ut som en riktig lederhosenbrud. Hej fördomar! Kom upp till ett fint Stf Aigert, och spenderade kvällen med att kasta i den lilla sjön Ruovdatjjávrátje och besöka de närliggande höjderna med kameran i handen. Ingen fisk - men desto fler fina bilder! 
Det var underbar utsikt vid Stf Aigert, jag slog upp tältet ett par hundra meter från stugan och den trevliga stugvärden rekommenderade att jag använde deras dass - det tackade jag för. Är inte kinkig, men väljer gärna dasset före buskaget när det är dags för toalettbesök. 
Fick besök av ett gäng renar som jag tror skrämde livet ut de tyskar som tältade på samma tältplats som jag, då de var i tältet när en dussintal renar tyckte att vår tältplats was the place to hang out on. Insåg också att inga bilder gör utsikten rättvis. Har man aldrig upplevt vidderna och utsikten i fjällen, går det heller inte att göra rättvisa, hur många bilder man än tar.

Visst ser mitt lilla tält (sista bilden, högra hörnet) ynkligt ut? 
__________________________________________ Viktoria

Inga kommentarer: