onsdag, september 28, 2011

starta starta litet företag, bryt ihop och börja gråta

Allvarligt. Italienaren hade ett utbrott igår om svensk byråkrati. Idag är det jag som bryter ihop. Hans irritationsmoment, Metalls fackförening. Min irritation - Skatteverket!

Jag sitter och försöker starta upp min egen lilla enskilda firma, och använder mig av de e-tjänster som Skatteverket tillsammans med Bolagsverket och Tillväxtverket erbjuder - verksamt.se. Det funkar finfint, sålänge du inte har några frågor och faktiskt måste ringa Skatteverket.

(Tusen knappval, men slutligen: Du har plats 14 i kön - men tillslut..)

- Välkommen till Skatteverket, jag heter XXX.
- Hej XXX, Viktoria heter jag. Jag håller på att starta en enskild firma och har lite funderingar hur jag ska kunna veta i förväg hur mycket ingående och utgående moms jag kommer ha, för att kunna göra min prelimenära skatteuträkning..?
- Det där med moms är inte min starka sida, jag kopplar dig till momsavdelningen..
-Okej tack..

(Du har plats 8 i kön)

-Välkommen till Skatteverket, jag heter XXX.
- Hej XXX, Viktoria heter jag. Jag håller på att starta en enskild firma och har lite funderingar hur jag ska kunna veta i förväg hur mycket ingående och utgående moms jag kommer ha, för att kunna göra min prelimenära skatteuträkning..?
- Är du på e-tjänsterna på Verksamt.se?
- Ja.
- Du ska veta det, att den tjänsten kom för ett år sedan och vi har ingen handläggaringång och kan därför inte se vad du fyllt i.
- Jag förstår det, men jag har bara lite frågor...
- Jag säger till dig, du ska istället fylla i blanketterna som du får från ditt Skattekontor.
- Men jag undrar bara hur jag i förväg ska veta hur mycket..
- Jag kan inte hjälpa dig, du får besöka ditt Skattekontor.
- Ehh...
- Tack och hejdå.

(klick)

Ehh, jaha. Som tur var har jag varit i alla fall relativt uppmärksam under Curres ekonomilektioner och lyckades efter många om och men (förhoppnigsvis) lista ut allt. Men frågorna tar inte slut där, utan det kommer bara fler...

(Tusen knappval, men slutligen: Du har plats 8 i kön.)

-Välkommen till Skatteverket, jag heter XXX.
- Hej XXX, Viktoria heter jag. Jag håller på att starta en enskild firma och har lite funderingar hur jag ska veta hur mycket preliminärskatt jag betalat under året.
- Sånt vet inte jag, jag kopplar dig...

(Du har plats 14 i kön)

-Välkommen till Skatteverket, jag heter XXX.
- Hej XXX, Viktoria heter jag. Jag håller på att starta en enskild firma och har lite funderingar hur jag ska veta hur mycket preliminärskatt jag betalat under året....

Ni förstår. Något nerkortade samtal, men innebörden var densamma. Att ställa frågor om sådant som skatt och moms hos Skatteverket är dumt. För de vet inte. Och att ställa frågor om deras e-tjänst är helt idiotiskt. För den vet de verkligen inget om, de har bara haft den i ett år. ETT ÅR! Fantastiskt. Sista personen fick dessutom helt oförtjänt höra mitt utbrott om deras icke-kunskaper, hon var faktiskt den mest tillmötesgående av de jag fått prata med..

__________________________________________ Viktoria

1 kommentar:

Caroline sa...

Haha jag hade samma problem i somras när jag startade min firma, köer, samtalet bryts, ingen vet nått, informationen överlappar varandra osv