onsdag, maj 25, 2011

att tro på sig själv

Min fina vän Ems skrev häromveckan om skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Det är en intressant sak att fundera på, och filosofen i mig vaknade. Jag koperiar det hon i sin tur kopierade från Wikipedia.

"Självförtroende är individens tilltro till sin förmåga att prestera.
 Det kan röra sig om arbete, skola eller sociala sammanhang."

"Självkänsla är egenskapen att uppleva sig själv som
kompetent att klara av livets grundläggande utmaningar
 samt förtjänt av framgång och välmående."

Jag är tvärtom gentemot Ems. Jag har oftast riktigt bra självförtroende. Jag litar på min förmåga att prestera, jag älskar sociala sammanhang och njuter av att arbeta - för att jag är bra på det. Dock tvivlar jag ofta på mig själv längst inne. 
Däremot vill jag gärna tro att min självkännedom (kunskapen om sig själv, sina styrkor, svagheter, totala mentala tillstånd samt vad man har för värderingar) är rätt bra. Jag vet var jag står och jag är mycket medveten om mina svagheter.

Jag hoppas att min självkännedom i slutändan ska få min självkänsla att växa. Att om jag jobbar utifrån mina styrkor, försöker vända mina svagheter till något positivt och står fast vid mina värderingar kan jag en dag tro att även jag förtjänar att lyckas.
__________________________________________

Viktoria

1 kommentar:

Emma sa...

Jag sa det nar jag skrivit (och oversatt) inlagget, att du ar precs tvartom. Kanske darfor vi funkar sa bra ihop? Stottar varandras svagheter liksom? ♥♥♥